Η υπερδύναμη της συνέπειας

Άκουσε παιδί μου.

Το πιο μεγάλο ταλέντο του κόσμου να έχεις, τις ιδανικές ικανότητες, δεξιότητες, δυνατότητες και προοπτικές, δεν θα πετύχεις κάτι μεγάλο αν δεν είσαι συνεπής.

Συνεπής στις απόψεις σου, συνεπής στις συγγνώμες σου, συνεπής στον χρόνο σου και στις υποχρεώσεις σου.

Η ασυνέπεια προσβάλλει παιδί μου. Τους άλλους και τον ίδιο σου τον εαυτό. Η ασυνέπεια δείχνει αδυναμία ή και αδιαφορία να ιεραρχήσεις προτεραιότητες. Δείχνει αδυναμία ή και αδιαφορία να σεβαστείς γραπτούς ή άγραφους κανόνες. Νομίζεις ότι ο χρόνος ο δικός σου είναι πιο πολύτιμος από τον χρόνο των άλλων; Νομίζεις ότι τα “ήξεις αφίξεις” τα δικά σου είναι υποχρεωμένοι να τα υφίστανται οι άλλοι; Νομίζεις ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από εσένα;

Λυπάμαι αλλά κάνεις λάθος. Και αυτό το λάθος είναι βέβαιο ότι θα κοστίσει στη ζωή σου αν δεν το αλλάξεις έγκαιρα.


Θα κοστίσει σε ανθρώπους που δεν θα σε εμπιστεύονται, θα κοστίσει σε ανθρώπους που δεν θα σε παίρνουν στα σοβαρά, θα κοστίσει σε παγιωμένη νοοτροπία της αλά καρτ προσπάθειας, που θα σε προπονήσει άθελά σου στο να προσδοκάς παντού θριάμβους χωρίς ανάλογους κόπους ή σε παγιωμένη νοοτροπία ανθρωπίνων σχέσεων “on demand” που θα σε προπονήσει άθελά σου και πάλι να ζητάς ευθύνες από τους άλλους χωρίς ποτέ να αναλαμβάνεις εσύ.


Η συνέπεια είναι ένα υπέροχο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου παιδί μου. Θα σου μάθει να ζεις τη στιγμή αντί να τη χάνεις, να μειώνεις το άγχος το δικό σου και όσων αλληλεπιδρούν μαζί σου. Θα σου μάθει να είσαι πάντα στην ώρα σου αλλά και να αναγνωρίζεις την αξία της κατάλληλης ώρας όταν είναι να γίνει κάτι. Όπως επίσης, η συνέπεια θα σου μάθει να είσαι και πάντα σε επαφή με την εποχή σου, με τις ιδέες σου, με τα όνειρά σου, με τον δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις.


Η συνέπεια είναι υπερδύναμη. Και αυτοί που θα σου την μάθουν, είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι που θα μπορούσες ποτέ να έχεις.

This post was written by Achilleas Ifantidis

View More Achilleas CV
Achilleas Ifantidis Photo